-
Pro milovníky ostrého koření jsou zde chilli drcené papričky. Používají se k přiostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.
-
Kopr se používá jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule apod.
-
Nakrájené lístky máty jsou vynikající k novým bramborám na másle, zelenému hrášku a k rajčatům. Máta se hodí k některým vaječným pokrmům, do omáček, nádivek, k jehněčímu na roštu. Přidává se do ovocných salátů, sladkým zapečeným jídlům nebo k zmrzlinám.
-
Šalvěj se hodně používá ve staročeské kuchyni. Používá se na skopové a jehněčí pečeně, k telecímu masu, k rybám a do jídel z drštěk apod.
-
Petržel se používá do polévek, omáček, k dochucení bylinkového másla, tvarohových pomazánek apod.
-
Hřebíček se hodně používá k okořenění sladkých potravin, rýže a masa, svařáků apod.
-
Hřebíček se hodně používá k okořenění sladkých potravin, rýže a masa, svařáků apod.
-
Libeček se používá do polévek a omáček.
-
Římský kmín je ve své třídě jedinečný. Díky své silně aromatické a pronikavé vůni se stává mezi kmíny jedničkou.
Působí proti plynatosti a je dobrým doplňkem stravy na dobré trávení.
Používá se v indické a středoasijské kuchyni, má jiné aroma než běžný kmín a je drobnější.
-
Zvýrazňuje chuť jak sladkého, tak slaného jídla.
Nepostradatelný v indické kuchyni.
-
Česnek je základem každé kuchyně.
Pokud nemáte po ruce čerstvý, vždy je mít dobré zásobu právě sušeného plátkového česneku
-
Jako koření se používá sušený bobkový list, který by měl správně mít světlezelenou barvu, používá se v kuchyních mnoha národů při konzervaci masa a ryb, nakládání okurek, hub, zeleniny, jeho aroma se skvěle doplňuje s chutí octa.
V kuchyni bychom s bobkovým listem měli zacházet opatrně – pokud používáme celé listy , tak vždy raději v menším množství, do jídel dáváme až před jeho dokončením (příliš dlouhým vařením hořkne). Mletý bobkový list pak přidáváme až do hotového pokrmu.