-
Kopr se používá jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do mléčných omáček a polévek, pomazánek a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky, zelí a cibule apod.
-
Nakrájené lístky máty jsou vynikající k novým bramborám na másle, zelenému hrášku a k rajčatům. Máta se hodí k některým vaječným pokrmům, do omáček, nádivek, k jehněčímu na roštu. Přidává se do ovocných salátů, sladkým zapečeným jídlům nebo k zmrzlinám.
-
Šalvěj se hodně používá ve staročeské kuchyni. Používá se na skopové a jehněčí pečeně, k telecímu masu, k rybám a do jídel z drštěk apod.
-
Petržel se používá do polévek, omáček, k dochucení bylinkového másla, tvarohových pomazánek apod.
-
Libeček se používá do polévek a omáček.
-
Jako koření se používá sušený bobkový list, který by měl správně mít světlezelenou barvu, používá se v kuchyních mnoha národů při konzervaci masa a ryb, nakládání okurek, hub, zeleniny, jeho aroma se skvěle doplňuje s chutí octa.
V kuchyni bychom s bobkovým listem měli zacházet opatrně – pokud používáme celé listy , tak vždy raději v menším množství, do jídel dáváme až před jeho dokončením (příliš dlouhým vařením hořkne). Mletý bobkový list pak přidáváme až do hotového pokrmu.
-
Tato nesmírně aromatická bylinka patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Troška tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny.
Tymián se rovněž hodí na pečenou, grilovanou či dušenou rybu. Tymián se neztratí ani v nádivce do kuřete, v rajčatových omáčkách a polévkách, ale také v paštikách a marinádách.
-
Saturejka se výborně hodí do pokrmů z luštěnin a košťálovin.
-
Voňavé koření vhodné na skopová masa, vepřová masa i divočinu.
Může se také používat k přípravě ryb, mořských plodů, dále dochucuje bramborová jídla, polévky a omáčky.
-
Oregano nebo také Dobromysl obecná, je velmi aromatická bylinka, která se vyskytuje volně v přírodě nebo se uměle pěstuje. Roste po celé Evropě a i v jiných částech světa, ale nejčastěji se s oreganem setkáte v Řecku.
Oregano se používá do různých pokrmů, tradičně se přidává k rajčatům a jiným kyselým ingrediencí, protože má velmi intenzivní chuť. Je nedílnou součástí řeckého salátu – Choriatiki (řecký salát) a francouzského pokrmu ratatouille, používá se na nakládání masa určeného ke grilování, koření se s ním pizza, těstoviny a plno dalších pokrmů.
-
Medvědí česnek se používá do pomazánek, do bylinkového másla, zeleninových salátů, těstovinových salátů, polévek, omáček apod.
-
Na majoránce připravujeme především vepřové, hovězí, kachnu, husu a jehněčí maso, ale nic nepokazíme, když ji použijeme na pokrmy z drůbeže. Typickou vůni a chuť dodává bramboráku . Hodí se do omáček, polévek, marinád, těstovin, luštěninových kaší a pyré. Využívá se ve všech světových kuchyních.